Тоған шаруашылықтарында қажетті жер өңдеу жұмыстары

  • Home
  • Тоған шаруашылықтарында қажетті жер өңдеу жұмыстары
Shape Image One

Тоған шаруашылықтарында қажетті жер өңдеу жұмыстары

Көктемде тоғандар дұрыс күйге келтіріледі. Тоғандағы мелиорациялық жұмыстар табанды құрғатудан басталады. Тоған табанын толығымен кептіру үшін жыл сайын су жинайтын және су төгетін арықтар тазаланады. Тоғандарда тоған табанын тамыр тереңдігімен соқамен жыртылады. Бірақ құнарсыз топырақты төңкермей, былтырғы өсімдік, шөптерді алып тастайды. Жыртылғаннан кейін тоған табаны трактормен өңделеді.

Содан кейін тоғандарды сөндірілмеген әктас негізінде әктейді, ол тоғандарды дезинфекциялау үшін және балық ауруларымен күресте профилактикалық құрал ретінде пайдалы.

Дезинфекциядан соң, тоғандардың табиғи жемшөп базасының деңгейін арттыруға көңіл бөлу керек. Ол үшін құрғақ табанға органикалық тыңайтқыштар (ірі қара малдың көңі) және тоғандарды сумен толтырғаннан кейін минералды тыңайтқыштар (аммофос, суперфосфат) қолданылады. Сондай-ақ, оттегі режімін жақсарту және балық өнімділігін арттыру үшін жоғары су өсімдіктерінің артық мөлшерін үнемі шөп шабу арқылы алып тастау қажет немесе биологиялық биомелиоратор ақ амурдың теңіз дақылына отырғызған жөн.

 Мелиорациялық шараларға құнсыз балықтармен күрес те жатады.

Олар тоғандарға түспес үшін тоғандар су қоймасына құйылғанға дейін құрылымы әртүрлі балық аулағыштар, сүзгілер мен торлар орнатылады.

Барлық мелиоративті шаралар уақтылы жүзеге асырылатын тоған фермаларында: әктеу, әсіресе батпақты жерлер, артық тұнбаны кетіру, құрғату жұмыстары, тыңайтқыш, артық макрофиттерді жою, балық ауруына қарсы профилактикалық шаралар 8-10 жыл ішінде табиғи балық өнімділігін жеткілікті жоғары деңгейде ұстап тұруға мүмкіндік береді.

Мақала сілтемесімен бөлісіңіз
0
kk