Отандық өсімдік шикізатын пайдалана отырып, теңдестірілген құрамы бар кілегейлі-өсімдік спред технологиясын әзірлеу

  • Home
  • Отандық өсімдік шикізатын пайдалана отырып, теңдестірілген құрамы бар кілегейлі-өсімдік спред технологиясын әзірлеу
Shape Image One

Отандық өсімдік шикізатын пайдалана отырып, теңдестірілген құрамы бар кілегейлі-өсімдік спред технологиясын әзірлеу

Соңғы онжылдықтарда әлемде халықтың белгілі бір топтары арасында артық салмақ пен семіздіктің таралуы айтарлықтай өсті. Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымының мәліметтері бойынша 2022 жылы 0-5 жас аралығындағы 41 миллионға жуық бала артық салмақ немесе семіздікке шалдыққан, 5-19 жас аралығындағы 340 миллион бала мен жасөспірім артық салмақ немесе семіздікке шалдыққан. Қазақстан Республикасында артық дене салмағы мен семіздік көрсеткіштері алаңдатарлық көрсеткіштерге ие. ҚР-да балалардың 22% - ы және ересектердің 55% - ы, оның ішінде әйелдердің 58% - ы және ерлердің 53% - ы артық салмақпен немесе семіздікпен ауырады.

Дүниежүзілік Денсаулық Сақтау Ұйымы қаныққан майларды қанықпаған майлармен алмастыруды ұсынды. Холестерин деңгейін төмендету үшін ДДҰ диетаға станолдармен және стеролдармен байытылған тағамдарды, яғни спредтерді қосуды ұсынды. Мұндай өнімдерді қолдану холестеринмен күресудің дәрілік әдістеріне қосымша болып табылады.

Спред өндірісінің технологиялық процесі үздіксіз әдіспен жүзеге асырылады және келесідей технологиялық операцияларды қамтиды: май фазасының компоненттерін дайындау; сүт фазасының компоненттерін дайындау; май және сүт фазаларын араластыру және эмульсиялау; термомеханикалық өңдеу; буып-түю, құрылымдау. Спред өндірісінің технологиялық схемасы 7 суретте көрсетілген.

Сурет 1 – Спред өндірісінің технологиялық схемасы

Май қышқылының құрамын салыстырмалы талдауы май мен өсімдік майының полиқанықпаған май қышқылдары майға қарағанда спредтерге басымдық берді.

Сурет 2 – Полиқанықпаған май қышқылдарын салыстыру

Екі үлгідегі полиқанықпаған май қышқылдарын салыстыра отырып, Y-линолен қышқылы, ω-3 линолен қышқылы сияқты полиқанықпаған май қышқылдарының қаныққан құрамын анық көруге болады. Кілегейлі өсімдік спреді полиқанықпаған майларға әлдеқайда бай, бұл өнімді функционалдық мақсаттарға байытады. 3 линоленовая кислота. Сливочно-растительный спред намного богат полиненасыщенными жирными которые обогащают продукт для функционального назначения. Одним из наиболее известных преимуществ омега-3 является их положительное влияние на факторы риска, связанные с сердечно-сосудистыми заболеваниями. Болезни сердца и инсульт являются основными причинами смертности во всем мире. Сообщества, пищевой рацион которых богат рыбой, получают большое количества ЭПК и ДГК, имеют низкий процент эпизодов сердечно-сосудистых заболеваний, частично вследствие высокого потребления омега-3. Омега-3 снижают уровень триглицеридов, которые являются основным фактором риска заболеваний сердца. Омега-3 участвует в регулировании уровня холестерина. Так, омега-3 повышает уровень холестерина ЛПВП («хороший»), хотя результаты некоторых исследований отмечают небольшо

Мақала сілтемесімен бөлісіңіз
0
kk